Legenda španskog i baskijskog fudbala Aric Aduric prinuđen je na penziju uoči finala Kupa kralja: Atletik Bilbao – Real Sosijedad. Telo profesionalnog sportiste, nažalost ne može više.

Aduriz
Foto: AA Instagram

Prvo baskijsko finale u španskom kupu, igraće se bez miljenika navijača i jednog od najzaslužnijih pojedinaca za napredak Atletik Bilbaa na evrosceni u novijoj istoriji. Po napadačmim brojkama su bolji samo istorijski Zara i Bata.

Tridesetosmogodišnji veteran Lavova i miljenik navijača, debitovao je 2002. godine za Atletik, prelaskom iz B-tima, gde je prethodno proveo dve sezone. Vraćao se još dva puta, a poslednji mandat u crveno-belom dresu, trajao je osam uspešnih godina. Sve do danas.

Aric Aduric je najznačajniji Lav u protekle tri decenije i otelotvorenje vrednosti kluba Atletik. Prikazivao je maksimum u svakoj prilici i bio primer brojnim mlađim saigračima.

,,Zar ti nisi hteo da budeš golman?”

Takmičarski duh i specifična narav, bili su prisutni na treninzima. Posebno je uživao u nadmudrivanju sa golmanima: ,,Zar ti nisi hteo da budeš golman?”- poznata je rečenica kojom je izazivao čuvare mreže nakon drsko postignutog pogotka.

Dosledno temperamentu i poziciji, Aduricovi rekordi i priznanja se odnose upravo na njegovu golgetersku sposobnost. Aric je šesti na večnoj listi strelaca Atletik Bilbaa i vlasnik dva trofeja Zara španske lige. Osim toga, jedini je španski fudbaler koji je nakon tridesetog rođendana postigao preko sto golova u Primeri. Morao je da stane na 172.

Briljirao je u Ligi Evrope: dve sezone sa najviše postignutih golova i titulom jedinog fudbalera koji je postigao pet golova na jednom meču. Ukupno je treći po broju golova u ovom takmičenju.

Kulminacija uspešne karijere trebalo je da bude ovogodišnje finale Kupa kralja, međutim, tempo profesionalnog sporta, previše je oštetio Aricove zglobove. U fudbalskoj pauzi koja i dalje traje, Aduric je bio prinuđen da načini najtežu odluku za svakog profesionalnog sportistu i kaže: ,,Kraj.”

Prinudni odlazak u penziju, objavio je na Instagramu:

,,Došao je taj trenutak. Mnogo puta sam pominjao da fudbal ostavi tebe, pre nego što ti stigneš da napustiš njega. Juče su mi lekari preporučili da što pre krenem put hiruške sale, kako bi mi stavili protezu kojom će mi zameniti kuk, da bih na taj način probao da normalno provodim dane u svakodnevnom životu. Nažalost, moje telo je reklo: ,Dosta’. Ne mogu da pomognem svojim saigračima kako bih želeo i kako zaslužuju.

Međutim, takav je život profesionalnog sportiste. Jednostavno je. Veoma jednostavno. Nažalost, prolazimo kroz situacije koje su mnogo ozbiljnije i bolnije: trenutna pandemija je načinila nenadoknadivu štetu i moramo da nastavimo da se protiv nje borimo svi zajedno.

Zato se ne brinite za mene. Ovo je samo jedna anegdota. Zaboravimo sada na finala koja smo sanjali, zato što ćemo imati vremena da se oprostimo.

Da, došlo je vreme da se oprostimo i tako se završava ovaj put koji je za mene bio nezaboravan i predivan, od početka do kraja.

Mnogo hvala.” – napisao je Aduric.

Kolegi, prijatelju i saigrača su se zahvalili španski reprezentativci, fudbaleri Atletik Bilbaa, Majorke i Valjadolida i brojni zahvalni navijači širom sveta. Život ide dalje, čak i kada sa sportom mora da se stane.