Bundesliga, prva od Liga petice koja se vraća aktivnom funkcionisanju, insistira na rigoroznim merama opreza uoči otvaranja ovog vikenda. Zdravlje je prioritet.

bundesliga logo
Foto: AP

Pretendente na titulu, koji su prethodno ispunili sedmodnevni trening-karantin kao deo zdravstvenog protokola, dočekaće prazne tribine.

Protokoli namenjeni čuvanju igrača i javnosti su podsetnik da opasnost od Korona virusa nije prošla. Bundesliga je stoga izvršila smanjenje broja sportskih radnika, novinara i osoblja na stadionu. Naglašava se važnost društvenog distanciranja, čak i u svlačionici.

Fudbalerima, od kojih su brojni srpski internacionalci, dozvoljeno je provođenje vremena sa porodicom uz preporučenu samoizolaciju. Na taj način se pojedinačnim postupcima štiti svaki tim. Isto pravilo važi za trenere i sudije.

Higijena i stalna testiranja

Sapun i dezinfekciona sredstva su stalno dostupni, a praćenje zdravstvenog stanja svih sportskih radnika je redovno, uz obavezno testiranje na Korona virus. U slučaju da bris iz grla bude pozitivan, momentalno se obaveštavaju zdravstvene službe.

Kako do pozitivnih slučajeva ne bi došlo, na stadionu ne sme biti više od četiri stotine ljudi u okviru tri zone: unutrašnje, sa najviše stotinu pojedinaca, spoljašnje i stajaće.

Golmanima svlačionica, trenerima maska

Na dan utakmice, klubovi će igrače rasporediti u nekoliko autobusa, kako bi se održavalo odgovarajuće rastojanje i smanjio rizik od infekcije, dok će na klupi biti slobodno svako drugo mesto. Maske za trenere su obavezne.

Startna postava će boraviti u jednoj svlačionici, dok golmani i izmene dobijaju svoje zasebne prostore, u zavisnosti od kapaciteta stadiona.

Na teren se izlazi odvojeno, bez prizora na koji smo svi navikli: razgovora u tunelu i rukovanja pred sam početak utakmice. Nema ni karakterističnih proslava golova, ali se od igrača očekuju kreativna rešenja kojima će obeležiti svaki pogodak.

Konačne utiske će isticati treneri okruženi pleksiglasom, na konferencijama održavanim putem video-linka.

Fudbal u doba Korone deluje gotovo apokaliptično. Ostaje nam samo čekanje dana kada će puni stadioni, navijanje i nestanak društvene distance biti mogući. Srećom, uz ,,najvažniju sporednu stvar na svetu”, vreme brže prolazi.

*Autorka ovog sajta vam preporučuje primenuovih mera u okviru svojih dnevnih potreba. Maska na lice, pranje ruku, smanjenje kontakata, društvena distanca. Da bismo što pre gledali fudbal kako valja.