Zna se već decenijama unazad, da je Srbija vaterpolo sila. Zna se i da su smene generacija protekle gotovo neopaženo. One koji odlaze u zasluženu penziju, nasleđuju novi, mlađi igrači, gladni pobeda i medalja. Sloga koja odlikuje srpsku vaterpolo reprezentaciju je za poželeti. Gotovo da nikada nije bilo skandala, u čijem su se središtu našli naši vaterpolisti. Ekipa o kojoj su opevane pesme, posvećivani nebrojeni dočeci, puni ponosnih i zahvalnih građana, na desetinama trofeja, čak i u najtežim vremenima.

All rights reserved.
Jedan od standardnih prizora posle finala. Foto: Web

Imena Delfina bi se menjala, ali srž je ostajala i ostaće ista; zajedništvo, zalaganje, snaga i beskrajna posvećenost cilju. Tim, u najboljem smislu te reči. U vaterpolo reprezentaciji nema kalkulacija, niti briga o klupskim angažmanima. Reprezentativne obaveze se tretiraju sa dužnim poštovanjem, uz radnu etiku za primer. Zato ne iznenađuju konstantni uspesi srpskih vaterpolista. Nakon još jedne triple krune seniora, te zlata sa Evropskih igara, i juniori pokazuju da su dostojni naslednici sadašnje generacije šampiona. U subotu je u Almatiju, na juniorskom Svetskom prvenstvu, savladana selekcija Italije, rezultatom 13:12. Srbija je tako postala globalni šampion u svim kategorijama. Mladi Gavril Subotić, imenovan je za najboljeg igrača turnira, a pridružio mu se Lazar Dobožanov, kao najbolji golman.

Mladi Delfini su danas stigli u Beograd, presrećni i puni utisaka.
“Priznanje je delo ekipe, sjajnih igrača i vrhunske odbrane. U Kazahstanu niko nam nije mogao ništa. Napravili smo veliki rezultat, sada imam evropsko i svetsko zlato.” -istakao je najbolji mladi golman sveta.

Selektor ove ekipe i nekadašnji golgeter Vladimir Vujasinović, nije krio ponos i radost zbog osvojenih priznanja:  “Mi smo od početka imali jedan cilj, kojem smo sve vreme težili. Za vreme šampionata bilo je i nepredviđenih okolnosti, ali igrači su sve izdržali i čestitam im na podvigu.  (…) Zahvalan sam momcima na velikom odricanju,sjajnom radu i ogromnoj želji da uradimo nešto. Oni su sjajno vaspitani, kvalitetni ljudi. Moram da se zahvalim Dejanu Saviću i Anti Vasoviću što su sve vreme bili sa nama i naravno svima u savezu jer su svojim radom omogućili da se pripremimo na pravi način. Siguran sam da će mnogi iz ove ekipe igrati u najboljoj selekciji. Srpski vaterpolo ima lepu sutrašnjicu.”  -zaključio je on.

Foto: VSS.
Foto: VSS.

Godine metodičnog timskog rada i odricanja, izbrusile su izuzetne generacije plavih Delfina. Čini se, svaka je bolja od one prethodne.

Srpski Delfini suvereno vladaju svetskim morem, hrabro se boreći protiv struja. Domaća javnost ne treba da brine. Igrački smo obezbeđeni, do daljnjeg.

9 CommentsComments are closed.