Sinoćna utakmica Zvezde protiv CSKA završena je rezultatom 0:0. Sve se složilo u naizgled skladnu fudbalsku slagalicu: slabija odbrana Armejaca, dobra forma Beograđana i solidna podrška sa tribina. Međutim, prava premijera toliko željenog proleća za crveno-bele, moraće još da sačeka. Još nekoliko dana nije ništa u poređenju sa 25 godina.

Zvezda prolece
“FUCK TV”. Photo: JL

Zvezda played a draw (0:0) against Moscow’s CSKA. Despite the lack of goals, it’s still a pleasant surprise for the team from Belgrade and a disappointment for the Russians who came to Serbia expecting a win. Both teams will have to get into full focus for the upcoming match in Moscow (Feb 21st), in order to get that winning goal. On the stands, around 30k fans, and a few minor incidents. An all in all peaceful start of Zvezda’s first knockout stage in 25 years.

Ekipa trenera Vladana Milojevića, pokazala se dovoljno kvalitetnom, da odbije napade Rusa, možda i na prijatno iznenađenje oko 30.000 navijača na popularnoj Marakani. Nešto razređenija publika u donjim delovima tribina, pripisana je snegu koji već drugi dan neprestano pada.

Ovako zavejano, hladno proleće Zvezde u Ligi Evrope, doslovno je zamrzavanja vremena. Sve stoji, a čekanje na prolećni evropski gol se nastavlja. Odbrojava se do 21. kada crveno-beli gostuju u Moskvi.

Armejci su ovakvim rezultatom neprijatnije iznenađeni od Beograđana, bez imalo sumnje. U Srbiju su došli sa potpunom sigurnošću u pobedu, dok su gostujući navijači bili spremni za slavlje. Međutim, uprkos ne preterano atraktivnom, krompirastom rezultatu, u kući ne nose tri boda.

Dok je na Marakani vejalo, letela je i poneka baklja, koju su gosujući bacali ka atletskoj stazi, ali i južnoj tribini. U povremenim koškanjima tokom prvog poluvremena, povređeno je osam navijača. Srećom, ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Za domaće, a bogami i ruske standarde, sinoć smo gledali sasvim mirnu utakmicu.

Kako bi makar podelili bodove i u Moskvi  konačno zatresli protivničku mrežu u nokaut fazi, Milojevićevi puleni moraće da konkretizuju završnicu napada. Nedostatak sigurne završnice, koštao ih je najmanje dve gol šanse, što je Zvezdin šef struke i potvrdio na konferenciji za štampu.

Pas igra u šesnaestercu i centriranje uopšte su elementi na koje bi narednih dana trebalo obratiti pažnju, kako lopta ne bi završavala pored leve stative ili u rukama golmana Aknifeeva.

U slučaju prolaska dalje, srpska ekipa bi doživela istorijski uspeh kada je reč o igrama u XXI veku. Sinoćnja utakmica bila je premijerna u nokaut fazi velikog evropskog takmičenja u dve i po decenije. Navijači su svoje proleće uprkos snegu pozdravili uz pesmu ,,Đurđevdan”, povike: ,,Šampioni” i nadu da se ovaj niz dobrih igara neće zaustaviti. Makar još narednih nekoliko nedelja.