Zvezda se nakon trilera u završnici Derbija plasirala u finale Kupa Koraća rezultatom 78:79, poništavajući više od trideset minuta neprekidnog vođstva Partizana. Crveno-beli za titulu igraju protiv Mege.

Kup Koraća Derbi 2021
Foto: Košarkaški savez Srbije/ Nebojša Paraušić

Tokom proteklih nekoliko sezona, menjali su se treneri na obe klupe, odlazili prvotimci, ali je suština košarkaških derbija, posebno u Nacionalnom kupu ostala ista: šut i faul. Ukoliko prvog aspekta izostane, gledaoci su osuđeni na niz akcija tokom kojih će se timovi bezuspešno smenjivati u pokušajima šuta, isprekidanih faulovima različitog stepena neophodnosti.

Usled pandemijskih mera, ove godine je izostao huk sa tribina koji bi mlako izdanje dveju ekipa učinio zanimljvijim. Osećaj Derbija postojao je samo u poslednja tri minuta igre.

Sa ili bez publike, Derbi uvek nosi određenu količinu tenzije, u kojoj se po pravilu dobro snalaze igrači Partizana, dok je Zvezda izašla na teren u izmenjenom sastavu usled Kovida. Crno-beli su do poluvremena imali stoprocentan učinak sa linije slobodnih bacanja i 75% ubačenog šuta za dva. Upravo je šut izdvojio ekipu Saše Filipovskog i doneo lako vođstvo koje su crno-beli održavali sve do kraja prvog poluvremena (46:38).

Na samom početku treće deonice, Zvezda je ostala bez koncentracije, propuštajući otvorene šanse. Saigrače je četiri minuta kasnije probudio Aleksa Uskoković trojkom za 51:43. Pauza u šuterskoj seriji Partizana i nekoliko efikasnih akcija crveno-belih doveli su do smanjenja prednosti (53:52) sa minutom do kraja treće četvrtine. Situacija je rezultatski postala potpuno otvorena. Prilika koju ekipa Dejana Radonjića nije iskoristila, te se vođstvo Partizana ponovo uvećalo na +3.

Crno-beli su tokom poslednje četvrtine održavali vođstvo na prosečnih +5. Međutim, na pet minuta do kraja, Zvezda je prednost smanjila na +2, a zatim poveli trojkom Džordana Lojda (70:71). Naredna tri minuta su igrači Dejana Radonjića održavali minimalno vođstvo, ali je neizvesnu završnicu doneo Ognjen Jaramaz (76:75).

Sa minutom do kraja polufinala, konačno je viđena atmosfera, karakteristična za košarkaške Derbije. Lojd je vratio vođstvo Zvezdi nakon duela sa Jaramazom i pogođena dva slobodna bacanja (76:77).

Novim faulom i pogocima Rašona Tomasa se rezultatska klackalica prebacuje na stranu Partizana, a rezultat je 78:77. Minimalna prednost je ipak prevagnula u korist Zvezde, uprkos izbacivanju lopte u aut. Partizan je neuspešno pokušao da izvede poslednji šut, istekla je poslednja sekunda, a pobeda pripala večitom rivalu.

Najkorisniji bio je Lojd sa 24 poena, dok je za Partizan Jaramaz upisao 18 poena.

Pobeda Zvezde od 78:79 donosi im borbu za Žućkovu levicu protiv ekipe Mege koja je popodne savladala Vojvodinu. Rezultat je još značajniji ako uzmemo u obzir činjenicu da crveno-beli nastupaju na Kupu u oslabljenom izdanju, usled izostanka više standardnih prvotimaca pozitivnih na Kovid. S druge strane, u taboru crno-belih se razmišlja o promenama.