Zvezda je sinoć remizirala protiv Kopenhagena (1:1) u rezultatskoj klackalici sa upitnim sudijskim odlukama. Umesto u komparativnoj prednosti, crveno-beli za Dansku putuju kratkih rukava.

Zvezda Kopenhagen
Foto: Starsport

Naizgled nije moglo bolje. Izbegao se Ajaks i navijački neprijatan Dinamo. U prelomnom dvomeču dosadašnje sezone, prva utakmica na Marakani je, trebalo da bude uvertira pred gostovanje u kojem bi se potvrdila pobeda i prolazak u poslednje kolo kvalifikacija.

Ipak, realnost je drugačija, a epilog pohoda na onu mušemu se čeka u Danskoj. Liga Evrope je osigurana, međutim kao što je bilo reči u prethodnim tekstovima, smatra se porazom.

Pred oko 40.000 navijača, igrači Vladana Milojevića su zaigrali favorizujući desnu stranu, uz mnogo akcije u veznom redu. Tokom prvih dvadesetak minuta, ovakva igra nije davala rezultate.

Nakon gotovo celog prvog poluvrmena bez pogotka, postala je jasna neophodnost gola za crveno-bele. Briljirao je Zvezdin kec iz rukava. Ej Pavkov, je ponovo izleteo pred golmana u pravom momentu. Zatresao je Gritebustovu mrežu u 44. minutu.

Na tribinama, delirijum, uz poznatu pesmu. Prestali su da budu bitni sudija, startovi, ali i sve pretnodno izgubljene šanse.

U drugom poluvremenu, briljirao je Marko Marin, a veći broj šuteva ka golu, ispraćen je karakterističnim hukom sa tribina. Čekao se drugi pogodak, ali u maniru srpske fudbalske tradicije, šanse nisu bile materijalizovane.

Gosti su nastavili udarnički, a Zvezda se polako povlačila na svoju polovinu, čuvajući rezultat uz povremeni pokušaj da učini nešto više. Tempo je nesumnjivo opao.

Igrači Stolea Solbakena su prepoznali ovu promenu i počeli da koriste novonastalo stanje na terenu. Pojačan je presing, iako su izostali konkretni šutevi u okvir gola, na sreću crveno-belih.

Sreće je izostalo u 85. minutu kada je penal dosuđen za goste. Dilema da li je zaista bio penal traje i dan kasnije. Trajaće do daljnjeg, što ne menja činjenicu da je mladi Jonas Older Vind nadmudrio Milana Borjana. Dobro poznata Panenka je morala da padne baš na ovom susretu, na istom stadionu gde i original.

U narednoj kontri je pao Ben. Nije dobio penal, već žuti karton zbog protesta. Povici su se nastavili, a Kopenhagen je zadržao loptu u nogama. Dodavali su se sasvim polako, posmatrajući semafor, čekajući poslednji zvižduk sudije Tijaga Martinsa.

Igrači Zvezde su delovali potpuno poraženo, dok su navijači započeli uspon uz naizgled beskonačan broj stepenika ka izlazu. Postojao je prećutni konsenzus – napustiti stadion što pre.

Iako su igrači Zvezde ispraćeni aplauzima i ovacijama, mnogo je toga postalo upitno. Počevši od narednog nastupa džokera Milana Pavkova koji zadobio je povredu zadnje lože, preko najkonkretnijeg:

Da li će crveno-beli biti u stanju da ponove uspeh iz prošle sezone?

Iz tabora Vladana Milojevića uveravaju da hoće. Poručuju da će presuditi snaga i srpski inat. Da će toliko željenu mušemu ponovo doneti u Beograd i navijačima opravdati poverenje, pokidane živce i pređene kilometre.

Šansa za prolaz bez sinoćnje ispuštene prednosti je neuporedivo manja, ali i dalje postoji.

Čeka se utorak i epilog trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Comments are closed.