Čekali smo ih godinu dana duže i konačno dočekali. U Tokiju traje ceremonija otvaranja 32. Olimpijskih igara pred praznim stadionom. Našu zastavu su pred svetom ponosno nosili Filip Filipović i Sonja Vasić.

Srbija Olimpijske igre
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Uprkos odsustvu publike usled pojačanih mera, entuzijazam pri otvaranju najveće sportske smotre na svetu se odavno preneo na sve kontinente. Nezavisno od vremenskih zona, obaveza ili generalnog interesovanja za sport, Olimpijske igre svi prate.

Redosled je otvoren slovom I, prvim u japanskom alfabetu po kome se organizovala današnja ceremonija na spektakularnom Olimpijskom stadionu pred nešto više od hiljadu novinara, zvaničnika i članova delegacija ukupno 205 zemalja učesnica. Računamo ih kao 204.

Srbiju predstavlja 86 sportista u 16 disciplina, a podijumska očekivanja su velika. Posebno kada su u pitanju vaterpolo, tenis i ženska košarka. Takođe ćemo pomno pratiti i rvače, tekvondiste, strelce, plivače u borbi za medalje… Dosadašnji rekord od osam odličja bi lako mogao da padne.

Uprkos maskama na samoj ceremoniji, radost se itekako videla na licima sportista, kojima su se i oči smejale tokom jedne od najvećih počasti u karijeri. Zajednički selfiji, skandiranje, pesma, ples i poneka suza radosnica pokazuju svu važnost olimpijskog duha.

Pored defilea Srbije, gledaoce naše zemlje je zainteresovao i već mitski Pita Taufatofua. Tekvondista i barjaktar Tonge se ponovo pojavio na otvaranju Igara u narodnoj nošnji, reprizirajući efekat iz Rija.

Borba za Igre i snaga neophodna da sportisti održe formu do Tokija činile su centralne teme današnjih pozdravnih govora, ali i performansa kojima su pozdravljeni olimpijci iz celog sveta uz slogan: ,,Odvojeni, ali ne i sami”.

Uprkos ogromnoj radosti zbog povratka olimpijskog sporta, u Tokiju su bili glasni i protesti protiv organizovanja Igara u Japanu. Na prvom mestu, usled pandemije, ali i ogromnih troškova koji predstavljaju neminovnost za gradove-organizatore.

Olimpijske igre će trajati do 8. avgusta, a već sutra nas očekuje važan takmičarski dan za Srbiju i prvi meč Novaka Đokovića u Tokiju, koji je na ovim Igrama najpopularnija ličnost. Svi žele selfi. 🙂

Pratite SidelineSRB na Instagramu.

Comments are closed.