Fudbal i vaterpolo u Srbiji od večeras imaju jednu dodirnu tačku. Šest primljenih golova. Međutim, za razliku od ubedljive pobede vaterpolista, mladi fudbaleri su nam priredili, najblaže rečeno, neprijatno iznenađenje.

Srbija Austrija U21 fudbal
Foto: Tanjug/(Franco Debernardi/ANSA via AP)

Nekadašnji evropski i svetski šampioni, apsolutna uzdanica srpskog fudbala, eliminisali su svetlo na kraju tunela.

Naša najtrofejnija generacija koja je svojim radom i zalaganjem služila kao primer starijim kolegama, nesumnjivo je posrnula. Negde između odlaska očinske figure Veljka Paunovića i pojavljivanja miliona u transferima nekadašnjih Zlatnih orlića , nastao je nesumnjivi jaz u ekipi. Stanju nisu pomogle ni česte promene na klupi, ali ni činjenica da fudbaleri u našem mentalitetu imaju mnogo veći prostor za kiks, jer je sreća koju donose, svake prestupne godine, neopisivo snažnija u odnosu na druge sportove.

Nijedna medalja naših košarkaša, vaterpolista ili odbojkaša ne bi mogla da zaseni prolazak grupe na Evropskom prvenstvu ili Mundijalu.

Srbija prosto voli fudbal, čak i kada ga mrzi, koliko god to nekome paradoksalno zvučalo. Tako je bilo, tako će i biti. Naravno, sport koji generiše najveći marketinški potencijal na svetu, sasvim očekivano privlači i nacije koje nemaju veze sa Španijom, Nemačkom ili Brazilom.

U istom terminu se na bazenu Tašmajdan igrala poslednja utakmica grupne faze Superfinala vaterpolo Svetske lige, gde je Srbija takođe primila šest golova. Međutim, u laganom šuterskom treningu je pogodila dvadeset.

U sasvim drugačijoj koncepciji sporta, Srbija je sila. Sada ćemo se naravno podsetiti nesumnjivo manje konkurencije koju ima vaterpolo, u odnosu na najvažniju sporednu stvar na svetu. Strateški nema potrebe praviti paralele između dva potpuno različita sporta. Međutim, sa organizacionog, ali i ljudskog aspekta, fudbal ima mnogo toga da nauči od vaterpola.

Počevši od zalaganja na terenu, preko logistike u vidu trenera, te članova stručnog štaba koji su tu da igrača kale kroz sve selekcije… Zahvaljujući stabilnosti i metodičnosti u radu, dolaze dobri rezultati. Ukoliko nestane kontinuitet, nastaju epizode od 1:6.

U nekom momentu su ovi momci prestali da budu deca koja grle: ,,brata do sebe” dok kao jedan izgovaraju reči molitve ili srpske himne. U nekom momentu se izgubilo poštovanje prema dresu i svemu onome što predstavlja odgovornost igranja za nacionalni tim.

Posvećenost su zamenile druge stvari, zahvaljujući kojima i ovi mladići počinju da žive od uspomena. Dvadesetog juna, 2015. godine, postali su prvaci sveta. Četiri godine kasnije, nisu se plasirali u narednu fazu Evropskog šampionata za igrače do 21 godine, niti će imati novu šansu za odlazak u Tokio.

Reakcije na ovakav rezultat našeg izmenjenog sastava variraju, od razočarenja do indignacije. Izneverena su, sa pravom, visoka očekivanja. A kada smo se razočarali, idemo dalje. Gde god to bilo.