Košarkaši Srbije nadigrali su Grčku (100:94) u napetom meču kvalifikacija za Mundobasket pred oko 20.000 navijača. Dugo očekivani obračun Jokić – Janis nije razočarao. Nakon zvuka sirene čeka se prvo medicinski izveštaj o stepenu povrede Vasilija Micića, a zatim su misli usmerene ka gostovanje u Turskoj.

Foto: FIBA

Serbia beats Greece (100:94) in a match where they lost the lead in the 4Q entering an additional 5 minutes. Team Greece was kept alive by Giannis while Serbia danced through Jokić, Jaramaz, Kalinić, Gudurić in front of some 20.000 fans. This was the night when Nikola Jokić (29p) earned his loyalty of the home crowd while Europe’s MVP Vasilije Micić got injured during the first half. Coach Pešić is proud of his boys as we wait for morning and the medical findings on Vasa’s ankle.

Srbija je lako povela u prvoj četvrtini, ali su igrači Grčke atraktivnim reakcijama došli do egala (15-15). Uprkos našem vođstvu tokom najvećeg dela utakmice Grci su predvođeni Janisom (40p) i prilikama iz tranzicije ostali konkurentni. Na osam minuta do kraja, kada je utakmica delovala završeno, ekipa Dmitrisa Itudisa je uspela da dođe do produžetka (87:87).

Obe ekipe su imale glasnu podršku, ali je bilo jasno kome pripada domaći teren. Beogradska Štark Arena sa oko 20.000. Nedostajala je svima ovakva podrška reprezentaciji i brza košarka. Aplaudira se svakom grčkom promašaju. Zna se kakva su gostovanja u Srbiji.

Na 3:24 do kraja prvog poluvremena i rezultat od 42:42 Micić iz doskoka pada i ostaje na parketu. Sa savijenom levom nogom, uz pomoć članova stručnog štaba ustaje i odlazi u tunel. Publika ga pozdravlja glasnim aplauzom i skandiranjem: MVP.

Poslednja četvrtina prikazuje Janisovu brzinu i motivaciju naših momaka. Jaramaz za tri! Aplauze dobija i od novinara. Srbija propušta dve uzastopne šanse za koš, prvo preko Lučića iz levog ugla, a zatim Jaramaza po desnoj strani u reketu.

Gotovina i veresija

Grci kažnjavaju promašaje trojkom Dorsija i utakmica je na 11 sekundi do kraja došla do egala. Usledio je tajm-aut i novi napad za Srbiju. Novi promašaj. Idemo u produžetke!

Kalinić je čigra pod košem: donosi dva poena za Srbiju u produžetku. Grčka promašuje, a nadoknađuje Lučić sa nova dva poena. Onda trojka Jokića koji donosi stabilnost ekipi u ovim prelomnim trenucima.

U pravom MVP maniru Nikola Jokić je upisao 29 poena i napravio vidnu razliku na parketu. Ukoliko je bilo sumnjičavih, od večeras su promenili mišljenje a 20.000 ljudi je skandiralo imenom i prezimenom:

Video: J.L. / SidelineSRB


Srbija je rutinski privela kraju petominutni produžetak. Reprezentaciju je pored glasne publike podržavao krem srpske košarke uz inostrane goste. Bili su uz naše košarkaše: Željko Obradović, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Stefan Jović, Marko Kešelj, Novak Đoković, Milica Mandić… Neki tik do parketa, neki na tribinama. Ovi drugi razumljivo i očekivano teži za uočavanje.


Nakon meča su se novinarima obratili grčki selektor Dmitris Itudis i Tajler Dorsi.

Amerikanac grčkog pasoša prokomentarisao je suđenje: „Da li ste ikada videli da je samo jedan igrač imao slobodna bacanja? Samo Janis tokom cele utakmice je imao bacanja…” -pokušao je da Dorsi pokrene diskusiju ali ga je Itudis sprečio u nastavku monologa.

U svom maniru se prvo na engleskom, a onda i na srpskom obratio gospodin Itudis:

„Čestitam srpskim navijačima na atmosferi. Bili su nagrađeni. Kod nas je bilo detalja koje treba menjati. Izgubili smo poene koji u ovako zatvorenoj utakmici mnogo koštaju. Pokušaćemo da budemo bolji.” -zaključio je trofejni grčki strateg.

Itudis pres
Foto: J.L.

Vreme je došlo za srpski tabor. Prvo je sa novinarima razgovarao Ognjen Jaramaz:

„Želim da se zahvalim navijačima. Kao i uvek je bila odlična atmosfera. Sledeća utakmica je protiv Turske. Želim da kažem da nismo imali sreće zbog Micića, ali se nadam da nije teža povreda i da će se brzo oporaviti.” – prokomentarisao je povredu našeg MVP momka.

“Motivacija nije izostala, ali kad se Vasa povredio ostali smo sa skraćenom rotacijom, nažalost. Samo sam postao svestan momenta da smo izgubili jednog od najvažnijih igrača i da moram nešto da uradim da bih koliko-toliko nadomestio njegov izostanak.”-nastavio je Jaramaz i naveo ambicije za ostatak reprezentativne sezone.

„Idemo korak po korak, prvo imamo utakmicu protiv Turske, a onda i Evropsko prvenstvo. Nadam se da ćemo se boriti za medalju i da ćemo ići do kraja. Naravno, daleko je medalja i treba da se usresredimo na ove kvalifikacije.” -zaključio je Jaramaz.

Pešić: „Čekamo jutro za Micića. Ovo su moji lavovi!”

Novinarima se na kraju obratio selektor Srbije gospodin Svetislav Pešić: „Obe ekipe su pokazale karakter, ali smo bili malo bolji.”- počeo je selektor izlaganje na srpskom, nakon dela na engleskom jeziku.

Očekivano je prvo pitanje selektoru bilo o povredi Vasilija Micića: „Nadamo se da povreda nije teška ali je povreda koja može da te skroz poremeti. Ne bih sada govorio, to ćemo moći sutra više da kažemo, da prenoći. Najvažnije je da lekari pomognu da ne dođe do oticanja zgloba. Tada će se najbrže vratiti.-izjavio je selektor, a onda se osvrnuo na pojedinačni učinak.

„Vasa je dobro otvorio utakmicu. Njegov izlazak je bio težak za nas. Takav igrač je neophodan za vrhunski rezultat. Ekipa je podržala Jaramaza. Njegova komunikacija sa Vasom i Jokićem je izvanredna. Oni pomažu jedni drugima.

O partiji Nikole Kalinića: „Nikoli je ovo jedna od najvažnijih utakmica u karijeri, videlo se koliko je motivisan da pomogne ekipi. To je dobra pobeda za nas, ne samo zbog bodov, ovo nam znači za sve što dolazi dalje. Igrači su videli da mogu. Odigrali su utakmicu za divljenje. Ovo su moji lavovi. Pravi su lavovi bili večeras.” -ponosan je bio selektor Pešić.

Pešić pres
Foto: J.L / SidelineSRB

Pešić je zatim govorio o atmosferi: „Mislim da u Beogradu skoro nije odigrana ovakva utakmica. Očekuje nas još toliki broj utakmica ali ovakva, gde su svi igrali i svi zajedno se borili do kraja – dva izuzetno jaka tima. Slukasa su naši momci uzeli po svoje. A tim je pobedio.” 

O Turskoj: „Ako želimo da idemo u Tusku na pobedu neke stvari moramo brzo da popravljamo. Pre svega tranziciju. Turska je jedna izuzetno brza ekipa. Sa 4 spoljna igrača, sa izuzetno talentovanim centrom. Biće za nas vrlo izazovna utakmica. Morali bismo da bismo uzeli sudbinu u svoje ruke, da smanjimo broj poena iz tranzicije. Da izađemo na šut.” -jasan je bio selektor.

Srpske košarkaše očekuje susret protiv Tuske, gde je atmosfera već sada uzavrela, što je potvrdio i Marko Gudurić: „Pokušao sam da nađem karte za drugare, ali sve je rasprodato.”

Dugo je leto pred nama.

Pratite SidelineSRB na Instagramu

Comments are closed.