Košarkaši Srbije savladali su selekciju Turske (79:72) na gostovanju u Istanbulu gde su upisali važne poene u kvalifikacijama za Mundobasket.

Foto: FIBA

Pobeda je bila imperativ – u hali gde su sva mesta bila rasprodata još prethodne nedelje. Znali smo da neće biti lako, ali uz saznanje da je Vasilije Micić biti na parketu jer povreda iz Arene nije ozbiljnije prirode – postojao je mir. 

Tim Svetislava Pešića je krenuo rutinski: odbrana u prvoj četvrtini izvrsna. Vođstvo je postalo dvocifreno a atmosfera u pred malim ekranima u Srbiji na ivici usijanja. 

Pravu eksploziju je pokrenuo Nikola Kalinić koji je trojkom utišao turske navijače sa više od pola terena – uz zvuk sirene. Idealan način da proslavi svoj stoti meč u dresu reprezentacije.

Od treće deonice se Turska budi, Srbiji pada koncentracija, situacija podseća na poslednjih 8 minuta iz Arene, a sudijski kriterijum postaje… Domaćinski. Znamo još od 2010. kakav.  Igrači Ergina Atamana se približavaju na tri poena, a onda na samo jedan do egala.

Pri rezultatu 70-71 naši momci izvlače svaku preostalu zalihu energije i inata. Steže se odbrana. Nikola Jokić je turskoj publici pružio priliku da uživo pogleda novu MVP partiju. U tandemu sa Markom Gudurićem držali su goste na odstojanju.

Odličnu partiju imao je i Marko Jagodić Kuridža koji je pokazao zašto zaslužuje da se nađe i na konačnom spisku. 

Poslednja dva minuta je presudila upravo defanziva, a naši momci su se držali do poslednjeg sudijskog zvižduka i važnog trijumfa, kako rezultatski, tako i psihološki.

U redovima Turske se očekivano istakao Osman sa 22 upisana poena. Za Srbiju je 24 poena delo ruku Nikole Jokića, dok su Nikola Kalinić i Marko Gudurić upisali po 14. Posebno je važno istaći Gudurićevu partiju, s obzirom na činjenicu da se kao kreator igre nalazio van svoje standardne uloge na parketu: i briljirao.

Energija je na maksimumu. Idemo dalje!

Pratite SidelineSRB na Instagramu