Košarkaši Srbije započeli su Eurobasket pobedom nad selekcijom Holandije rezultatom 100:76. Konačan ishod našeg prvog meča u okviru Grupe D nije se dovodio u pitanje ni nakon treće četvrtine, a očekivanja od ovog novog tima su visoka.

Micić Eurobasket
Foto: FIBA

Serbia beats the Netherlands at their Eurobasket 2022 premiere. The match that left the squad of coach Svetislav Pešić in a double-digit lead during most of the 40 minutes was a good warmup session for everything that awaits. Team Serbia went from being loudly disputed from their home audience during the past two months to becoming loudly supported as the top contender for the gold. As it is widely confirmed by all relevant international rankings.

Srbija Eurobasket
Foto: FIBA

Donedavno preispitivani igrači Svetislava Pešića, sigurno su otvorili svoj prvi meč na dugo iščekivanom Evropskom šampionatu. Sve sumnje iz minulih meseci raspršene su prethodne nedelje. Euforija navijača pred večerašnju premijeru bila je opipljiva.

Srbija je od drugog minuta počela mini-seriju; od Holanđana se nije očekivao prejak otpor. Prednost naših momaka dostizala je +12 sredinom prve četvrtine, odnosno +13 na kraju prvog poluvremena.

Zatim je usledio pad fokusa u trećoj deonici kada se ekipa Mauricija Buskalje približila Srbiji kroz odbrambene napore i precizniji šut. Fizički izuzetno jaka iniciajtiva koja je blokirala naše poene u napadu. Nimalo lepa za gledanje, ali donekle efikasna. Na duge staze nije mogla da se poredi sanašim kvalitetom i MVP tandemom Micić – Jokić.

Sudijski kriterijum… Možda će se poboljšavati kako bude odmicao Eurobasket. Vođstvo Srbije u nastavku ponovo se zaokružilo, a poslednji sudijski zvižduk smo čekali samo zarad određivanja konačnog rezultata.

Treba istaći sjajnog Vortija de Jonga koji je odličnom formom održavao svoju ekipu i duže od očekivanog sa 28 upisanih poena. Van der Vurst de Vrajs jedini je njegov dvocifreni saigrač sa 11 poena.

Kada je reč o košarkašima Srbije: Nikola Jokić (19p), Vanja Marinković (18p), Vasilije Micić (15p), Dušan Ristić (11p), Nikola Kalinić (10p).

Pešić: ,,Svi žele protiv Srbije da odigraju meč sezone”

Selektor Pešić komentarisao je učinak Srbije, na prvom mestu odbranu: ,,Uvek možemo da se branimo bolje, tu nema pitanja. Ali svi moraju biti svesni da će svaki tim želeti da protiv Srbije odigra meč sezone. Mi uvek želimo da pobeđujemo i trudićemo se da budemo bolji iz meča u meč.”, istakao je selektor, a zatim je govorio o podršci navijača.

,,Najviše sam bio impresioniran našom publikom. Ovakvu podršku nismo dobili ni na jednoj utakmici do sada, osim protiv Grčke u Areni. Ono što je mnogo važnije sa košarkaškog aspekta, naša ekipa je pokazala vrlo profesionalan odnos. Daju maksimum. To mi se najviše dopalo. Svaka utakmica donosi nešto drugačije, ali odnos prema igri i želja da se odigra kao što smo pripremili utakmicu je veoma važna.”

Pešić je zatim istakao ključni faktor naše igre:,,Svaki igrač će dobiti šansu da se pridruži ekipi. Prvenstvo je veoma dugačko. Makar očekujem da će i za nas da bude dugačko.” , zaključio je srpski selektor.

Naredni protivnik Srbije biće selekcija Češke, već u subotu od 17:30.

Pratite SidelineSRB na Instagramu.

Comments are closed.