Srpski vaterpolisti pokazali su standardnu formu i savladali Italiju u meču za peto mesto rezultatom 8:7. Uprkos žali za pobedničkim postoljem, oči su sada uprte u Tokio.

Vaterpolisti EP Budimpešta
Foto: 2020 Budapest European Championship

Iako se umesto sa petim uzastopnim evropskim zlatom oko vrata vraćaju kao petoplasirani, Delfini su pokazali izuzetnu mentalnu snagu i prevagnuli protiv aktuelnog svetskog prvaka.

Igrači Dejana Savića poveli su sa 3:2, a zatim doživeli pad u igri, kao i nekoliko puta do sada. Međutim, danas su se vratili u igru jakom odbranom i karakterističnom upornošću u napadu. Postigli su četiri gola, a finiširao je Dušan Mandić koji se izuzetno pokazao na šampionatu Starog kontinenta.

Finale u Budimpešti će predstavljati okršaj između domaćina i Španije, koja je već osvojila zlato u ženskoj konkurenciji, dok je u meču za sedmo mesto Grčka bila bolja od Rusije (11:9).

Crna Gora je napravila izuzetan preokret protiv Hrvatske i osvojila bronzu u EX-YU klasiku.

Delfini se sada, nešto boljeg raspoloženja, okreću odbrani olimpijskog zlata. Briga o narednom takmičarskom ciklusu ostaje, posebno u profesionalnim krugovima. Ljubav i zalaganje u bazenu i na klupi su neizmerni. Štaviše, to je snaga koj održava srpski vaterpolo, kada sve ostalo izostane.