U Pioniru nije pala stotka, ali je zato Zvezda nakon dramatičnog kašnjenja, ubedljivom pobedom (97:54) zgrabila kartu za Evroligu.

Regionalni sport ne bi bio potpun bez nesportskog. Nagomilane tenzije iz Podgorice su kulminirale tokom zagrevanja, kada je nekoliko domaćih navijača ušlo u kratak verbalni sukob sa igračima Budućnosti.

Gostujuća ekipa se, zatim, povukla u tunel gde je provela narednih sat vremena.

Na teren su se prvo vratile sudije i čekale. Uz šetnju tamo-amo, na relaciji: svlačionica – teren, utvrđen je rok od dvadeset minuta. Vreme tokom kojeg je ekipa Budućnosti morala da se vrati na parket.

Dok su se u standardno vrelom Pioniru odbrojavalo do isteka vremena, Podgoričani se još nisu pojavljivali.

Pevalo se, skandiralo, a Nebojša Ilić i Branko Lazić su izašli pred navijače i zamolili da se navija isključivo fer i sportski. Oba obraćanja su dočekana aplauzom, igrači Budućnosti su ponovo istrčali na parket, a utakmica je mogla da počne.

Od prvog sudijskog zvižduka, atmosfera na tribinama je bila usmerena isključivo ka bodrenju Zvezde.

Prva četvrtina je protekla u međusobnom odmeravanju snaga, uz veliki broj faulova i mali broj poena (18:13). Uvodna deonica je potrajala gotovo pola sata.

U nastavku su igrači Milana Tomića zaigrali na očekivanom nivou, u seriji trojki i dominantnom izdanju odbrane, posebno u skoku. Tenzija se sasvim izgubila, a već na poluvremenu se čekao konačan rezultat. Publika je sve glasnije priželjkivala +40, +50 i stotku na semaforu.

Brzim reakcijama u tranziciji, pažnju su na sebe skrenuli Beron, Simanić i Faje, dok se Kej-Si Rivers konačno iskupio za prethodne fluktuacije u formi sa 21 poenom.

S druge strane, Budućnost je ostala u potpunosti blokirana. Pokušavali su sa linije za tri i povremeno utišavali beogradski hram košarke. Međutim, uz povremeni faul i preciznost na slobodnim bacanjima, večeras su pokazali nivo daleko od očekivanog za finale ABA lige.

U prilog tome govori i činjenica da nijedan od Podgoričana nije završio utakmicu sa dvocifrenim brojem upisanih poena. Najkorisniji je bio Kol sa 9 poena.

Igrači Zvezde su držali visok tempo sve do poslednjih pet minuta poslednje deonice, kada su skinuli nogu sa gasa, a Budućnost uspela da smanji prednost i izbegne potpuni debakl.

Semafor majstorica

Poslednji sudijski zvižduk, ozvaničio je konačnih 97:54 i početak slavlja crveno-belih koji će od naredne sezone ponovo igrati u Evroligi.

Prvotimci crveno-belih će na kratko odmoriti i gledati svoje nove šampionske prstenove. Sledi nastup u završnici Košarkaške lige Srbije kojim se kompletira domaća košarkaška liga.