Karatistkinja Jovana Preković donela je novo zlato Srbiji u istorijskom izdanju ovog sporta na Olimpijskim igrama.

Jovana je tokom celodnevnog programa koji je počeo od 5:30 ujutru po centralnoevropskom vremenu savladala šest protivnica u konkurenciji do 61 kilograma. Zlato je od samog početka za Jovanu bila jedina opcija. Maraton je trajao sve do popodneva kada je naša druga Zlatna devojka u Tokiju savladala reprezentativku Kine, Jin.

Jovana je kontrolisala borbu od prvih udaraca, bila je agresivnija i pokazala viši nivo u odnosu na protivnicu. Usled nedostatka poena, probeglo se većanju. Jovanina dominacija je potvrđena odlukom sudijskog žirija, a japanskom prestonicom se ponovo orila srpska himna.

Karate je po prvi put uvršten u olimpijski program na igrama u Tokiju, ali je odlučeno da se neće ponoviti u Parizu. Samim tim, šansa za olimpijsku medalju svih karatistkinja i karatista se ukazala sada. Jedna jedina u karijeri, osim ako MOK u naredne dve godine ne odluči drugačije.

Raduje se cela Srbija, a posebno rodni Aranđelovac koji je iznedrio ovu fenomenalnu svetsku, evropsku i olimpijsku šampionku.

Devojke biju za medalju

Zanimljivo je da za sada zlata našoj zemlji donose upravo devojke i to u borilačkim sportovima. Podsećamo, prvo je u tekvondou trijumfovala Milica Mandić, dok je srebro oko vrata tekvondoke Tijane Bogdanović. Znak da je ženski sport itekako vredan pažnje.

Šansa za treće srpsko zlato i odbranu šampionske titule pripada vaterpolistima koji su pobedom nad Španijom osigurali svoje mesto u finalu. Za kompletiranje najvećih uspeha ove generacije i ponavljanje rezultata iz 2016 boriće se protiv selekcije Grčke.

Ostalo je još dva dana do kraja najveće sportske smotre na svetu, a Srbija za sada ima sedam medalja. Pratite SidelineSRB na Instagramu za najnovije vesti iz Tokija.