Svet vaterpola se okupio u Beogradu da pozdravi srpsku Zlatnu šestorku u poslednjoj utakmici pred zasluženu penziju. Na dan obeležavanja godišnjice zlata iz Rija, pune tribine skandirale su imena neponovljivih.

Šestorica veličanstvenih
Foto: J.L. / SidelineSRB

It was an emotional evening for water polo fans from far and wide as many gathered in Belgrade to bid a sporting farewell to the Six Greats of the sport. Prlainović, Filipović, the Pijetlović brothers, Aleksić and Mitrović – synonymous with the biggest successes of Serbian water polo and a beautiful constant for an entire generation who cherishes this sport. The back to back Olympic gold medalists retire from the National Team in favor of new energy for the squad.

Nakon juniorskog Svetskog šampionata završenog u petak, ljubitelji sporta imaju prilike da prate i seniore; neke od njih poslednji put pre nego što se zapute u trenerske vode. Četvrta četvrtina na susretu protiv Italije u okviru turnira Srbija 2022 bila je rezervisana za Šestoricu veličanstvenih.

Igrali su zajedno preko 12 godina, prošli tri olimpijska ciklusa, od kojih su se dva puta vratili okićeni zlatom. Njihova odličja se broje u desetinama, a golovi tokom briljantnih reprezentativnih nastupa u stotinama. Od Svetskih i Evropskih prvenstava, preko Svetskih liga, timskih rekorda i individualnih priznanja, ovi Delfini su bez premca; jasno se ističući u sportu koji kod nas zna za najveće uspehe od samog početka.

Predstavljanje: Video: J.L. / SidelineSRB

Nije lako nabrojati svaku od medalja koje su osvajali Andrija, Filip, Gojko, Duško, Milan i Stefan

Na prvom mestu, jer se ovakav dugogodišnji učinak u timskom sportu ne pamti. Na drugom, jer je naša Velika šestorka mnogo veća od ogromne količine osvojenog zlata. Na trećem, jer bi se svako neminovno zabrojao. Ali možemo pokušati. 🙂

Šestorica veličanstvenih održali su reprezentativni kontinuitet nakon trofejne serije kumova Živka Gocića i Slobodana Nikića i ostavili nebrojene uspehe u zaveštanje novim reprezentativcima. Pamte se: Beograd u više navrata, Đenova, Rim, Peskara, Berlin, Niš, Oradea, Ajndhoven, London, Dubai, Budimpešta, Kazanj, Rio, Bergamo, Ruza, Barselona, Tokio… Pobednički mentalitet kroz takmičarske cikluse, godine i kontinente. Sve za ponos naroda koji predstavljaju punog srca i podignute glave. Makar glava završila pod vodom i faulom.

Zato sinoć na bazenu Milan Gale Mušaktirović nikome nije bilo svejedno. Počevši od same Šestorke, preko selektora Dejana Savića, njihovih članova porodice i prijatelja, ali i novinara, volontera, snimatelja, publike. Teško će se naći osoba kojoj oči nisu zasuzile dok se obeležavao kraj jedne ere.

Vaterpolo sa isključivo sportskog aspekta nastavlja dalje. Nema razloga za brigu o kontinuitetu. Međutim, posmatrajući uticaj sporta na društvo, ova generacija vaterpolista je obeležila odrastanja mnogih: kao konstanta tokom velikih životnih promena. Uključujući i one nestvarno lepe – u jednom momentu ih gledaš na televiziji, u narednom u Areni, a nedugo zatim dolaziš na Taš da od njih uzmeš izjave.

Između dva olimpijska zlata srpskih Delfina, ja sam završila fakultet, master, još malo i doktorat. Napravila svoj sajt, potpisala prve profesionalne ugovore. Postala novinar koji pomno prati šta će biti dalje i sa velikom energijom izveštava o našem najtrofejnijem sportu, gde god se nalazila.

U taboru osvajača svega zamislivog sada ostaje moja generacija, kao okosnica koja će predvoditi nove, najmlađe Delfine na putu ka sportskoj večnosti. Tačne koordinate zna selektor Dejan Savić, dok Šestorica veličanstvenih nastavljaju da ih bodre – sa tribina.

Pratite SidelineSRB na Instagramu i prijavite se na bilten.