Srpski vaterpolisti osvojili su srebro na Svetskom juniorskom prvenstvu u pravom meču za finale. Nakon peteraca Mađarska je bila bolja (16-15) i preuzela svetsku krunu. Uprkos porazu mladi Delfini pokazali su se kao dostojni naslednici sadašnje trofejne seniorske generacije.

Delfini finale SP
Foto: J.L. /SidelineSRB

Hungary beats Serbia in the Youth Worlds final after a penalty shootout and a tense tempo throughout the match. The players of coach Robert Covacs have entered the match with full force and managed to maintain focus to the very end. Nevertheless, the young players of Team Serbia have proven themselves as worthy heirs to the current A-team.

Reprezentacija Mađarske nastupila je furiozno od samog početka sa izuzetnom odbranom, bez podlezanja pritisku igranja velikog finala.

Početno vođstvo Mađarske donelo je i psihološku prednost koju naši momci nisu uspeli da u potpunosti nadoknade. Na krilima glasne domaće podrške srpska reprezentacija je došla do egala i povremene prednosti. Rezultatska klackalica kulminirala je petercima gde su Mađari bili mirnije ruke.

Tok utakmice:

Prva četvrtina Srbije, kao i u polufinalu, nije bila idealna za Delfine. Mađarska je povela 1-3, dok su Delfini smanjili na 2-4.  U drugoj četvrtini Nikola Kojić postiže prvi gol za Srbiju ove faze susreta. Mađarska i dalje vodi i to 3-5.

Igrač više, nekoliko vezanih poseda lopte i Kovačević konačno pogađa po desnoj strani. Za oduševljenje glasne domaće publike i rezultat od 4-5. Delfini nisu materijalizovali naredni napad, pa je poluvreme završno ovim rezultatom.

Treću četvrtinu otvara gol Salaja i nova prednost Mađarske od 6-4. S druge strane Kovačević maestralnim pogotkom smanjuje na 6-5! 

Prvi egal nam donosi Gavrilović u narednom napadu Srbije. Međutim Mađarska odmah vraća minimalnu prednost.

Ostatak treće deonice protekao je u srpskom sprečavanju mađarskih napada. Pajković je uspešno čuvao mrežu. Aleksandar Kovačević pogađa peterac i vraća meč na -1 sa preostalih 7 minuta do kraja finala. Sa tom energijom Gavrilović dovodi meč u novi egal (8-8).

Sledi neizvestan napad i gol Nađa. Mađarska ponovo vodi. Uzvraća Breščanski. Sa 5 minuta do kraja, nastavlja se klackalica. 

Mađarska prelama prvi put iz penala, a Urošević vraća na 10-10. Srbija steže odbranu, publika skandira: „Hoćemo pobedu!”

Mađarska ponovo vodi, a Srbija promašuje naredni napad. Dva i po minuta će se odužiti… Marsel Bede je isključen, a Srbija koristi igrača više! Nikola Kojić vraća egal 11-11. Dolazi se do faze koje se boje svi kada gledaju ekipe do kojih im je stalo – peteraca.

Video: J.L.

Peterci!

Prvi gol- Božović. Uzvraća Jonesku.

Drugi peterac – Urošević! Uzvraća Nađ. Rezultat je 13-13.

Treći peterac za Srbiju – Kovačević!

Četvrti peterac Srbije brani mađarski golman, a gosti takođe promašuju. Nada ostaje.

Nikola Kojić pogađa naredni peterac. S druge strane, Marsel Bede je precizan i donosi titulu Mađarskoj. Reprezentativci Roberta Kovača proslavili su titulu prvo tradicionalno, u bazenu, a zatim sa svojim navijačima.

Razočarani su bili mladi Delfini koje su sa tribina bodrili i srpski seniori. Uprkos porazu, titula drugih na svetu nije mala stvar, a u sportskim karijerama koje tek počinju je ostalo još mnogo da se igra.

Mladi Delfinii nakon poraza
Foto: J.L. SidelineSRB

Nikola Kojić proglašen je za MVP igrača turnira sa 29 postignutih golova, što još jednom potvrđuje srpski individualni kvalitet.

Bronzanu medalju osvojili su reprezentativci Španije koji su u popodnevnom meču savladali iznenađenje turnira – Holandiju (13:11).

Pratite SidelineSRB na Instagramu.

Comments are closed.